Pasze sztuczne w żywieniu ryb. III.
Zapotrzebowanie na makronutrienty – białko i aminokwasy egzogenne
Paweł Poczyczyński, Małgorzata Woźniak
Katedra Biologii i Hodowli Ryb, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Białka są najbardziej złożonymi cząsteczkami biochemicznymi, które pełnią w organizmach zwierzęcych bardzo różnorodne funkcje (patrz poniżej). Stanowią również większość suchej masy organizmu. Koszty energetyczne ich biosyntezy są nieporównywalnie wyższe niż tłuszczów czy węglowodanów.
Do najważniejszych funkcji białek należą:
budowanie stałych struktur organizmu (błony biologiczne: komórkowa, jądrowa, rybosomów, mitochondriów, retikulum endoplazmatycznego itp. oraz kolagen i struktury chrzęstne),
kataliza reakcji biochemicznych (wszystkie enzymy są białkami),
kontrola wzrostu i zróżnicowania (białka represorowe jądra komórkowego),
regulacyjna (m.in. hormony białkowe przysadki mózgowej, insulina);
immunologiczna (przeciwciała);
udział w budowie i działaniu mięśni (białka kurczliwe: aktyna, miozyna),
transportowanie tlenu (hemoglobina) i innych substancji wewnątrz organizmu jako całości i na poziomie komórkowym (systemy nośników w transporcie aktywnym poprzez błony komórkowe),
udział w przekazywaniu impulsów nerwowych (substancje receptorowe na błonie postsynaptycznej), a w niektórych przypadkach w ich generowaniu (rodopsyna w oku),
rola energetyczna (potencjalne źródło energii).