Pasze sztuczne w żywieniu ryb. IV. Pozostałe makronutrienty: lipidy i węglowodany
Paweł Poczyczyński, Małgorzata Woźniak
Katedra Biologii i Hodowli Ryb, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Lipidy (tłuszczowce) są niejednolitą pod względem budowy grupą związków, wyróżnianą na podstawie kryterium właściwości fizycznych: są nierozpuszczalne w wodzie, zaś rozpuszczalne w związkach organicznych takich jak aceton, benzen, eter, chloroform czy benzyna. Funkcje lipidów w organizmach zwierzęcych są mniej wszechstronne niż białek (patrz poniżej). W praktyce żywieniowej istotne są trójglicerydy oraz zawartość egzogennych kwasów tłuszczowych, występujących w fosfolipidach.
Lipidy są:
źródłem energii na potrzeby bieżące;
zapasem energetycznym organizmu (tkanka tłuszczowa);
składnikiem błon biologicznych (trwałe struktury organizmu – fosfolipidy);
prekursorami niektórych hormonów tkankowych oraz (sterydy) hormonami płciowymi.
Trójglicerydy, będące estrami glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych, stanowią ok. 99% całej masy lipidów w organizmie ryb. Stanowią znakomity surowiec energetyczny, wykorzystywany na bieżące potrzeby organizmu oraz do tworzenia zapasów, gromadzonych w tkance tłuszczowej.