Różnorodność biologiczna ichtiofauny i jej znaczenie dla gospodarki rybackiej i produkcji ryb.
Cz. 1. Ocena na podstawie danych statystycznych dotyczących eksploatacji rybackiej
Arkadiusz Wołos
Zakład Bioekonomiki Rybactwa, Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie
Stan bioróżnorodności ekologicznej ichtiofauny w tzw. wodach otwartych (przez które rozumiemy wszelkie typy wód naturalnych i sztucznie wytworzonych przez człowieka, o stałym lub okresowym przepływie wody, z których najliczniejsze i największe obszarowo to jeziora, następnie rzeki, a w końcu zbiorniki zaporowe) w największym uproszczeniu jest warunkowany przez trzy główne grupy czynników: szeroko rozumiany stan środowiska wodnego, eksploatację rybacką i wędkarską oraz zabiegi zarybiania. Wody te, których całkowita powierzchnia wynosi około 480 tys. ha, nazywane publicznymi śródlądowymi wodami płynącymi, stanowiącymi własność Skarbu Państwa, podzielone są na obwody rybackie, które na zasadzie wieloletnich umów przekazywane są w użytkowanie wybranym w drodze konkursów rybackim użytkownikom. W niniejszym opracowaniu przedstawiono jeden z wyżej wymienionych czynników wpływających na stan bioróżnorodności, a zarazem mający istotne znaczenie dla sektora rybackiego i dla wyżywienia, a mianowicie eksploatację rybacką.
O różnorodności biologicznej w wodach otwartych decydują wzajemne relacje pomiędzy grupami ekologicznymi i funkcjonalnymi w zespołach ichtiofauny. Im relacje między poszczególnymi grupami bardziej wyrównane i stabilniejsze, mierzone tak pod względem liczby reprezentowanych gatunków, jak i liczebności poszczególnych taksonów, tym bioróżnorodność ichtiofauny większa. Wobec tego odłowy rybackie omówiono z uwzględnieniem wyróżnionych grup gatunków.