Różnorodność biologiczna ichtiofauny i jej znaczenie dla wędkarstwa, gospodarki rybackiej i produkcji ryb.
Cz. 3. Ocena na podstawie danych statystycznych dotyczących zarybień
Arkadiusz Wołos, Maciej Mickiewicz
Zakład Bioekonomiki Rybactwa, Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie
Współcześnie najważniejszym zabiegiem mającym na celu zachowanie różnorodności biologicznej, utrzymania rybołówstwa i bezpieczeństwa żywnościowego, obok szeroko rozumianej ochrony ichtiofauny, są zarybienia. O randze, jaką nadano zarybieniom, może świadczyć powołanie w latach 90. XX wieku grupy roboczej ds. gospodarki zarybieniowej przy EIFAC/FAO, a obecnie EIFAAC/FAO (Europejska Komisja Doradcza ds. Rybactwa i Akwakultury przy Organizacji Wyżywienia i Rolnictwa ONZ), która sformułowała następujące główne cele, dla których zabieg zarybień jest lub może być stosowany:
Kompensacja (dla wyrównania strat w pogłowiu wywołanych niekorzystnymi zmianami środowiska).
Utrzymanie (dla utrzymania połowów lub pogłowia ryb na niezmienionym poziomie w sytuacjach niekorzystnych zmian wywołanych stanem środowiska).
Zwiększenie (dla zwiększenia połowów danego gatunku).
„Put-and-take” (dla prowadzenia tego typu gospodarki tak w przypadku rybactwa profesjonalnego, jak i wędkarstwa).
„Put-grow-and-take” (jak wyżej, również w odniesieniu do rybactwa profesjonalnego, jak i rekreacyjnego).
Repopulacja (dla odnowy gatunku, który zniknął ze środowiska pod wpływem niekorzystnych zmian).
Zwiększenie bioróżnorodności ekosystemu.
Wypełnienie (wykorzystanie istniejącej, wolnej niszy ekologicznej).
Dostarczenie bazy pokarmowej innym gatunkom.
Kontrola tzw. ryb małocennych (populacji ryb rozwijających się nadmiernie pod wpływem niekorzystnych zmian w środowisku).
Poprawa jakości środowiska (przede wszystkim poprzez wpływ gatunku zarybianego na inne gatunki).
Ochrona ekosystemu (rozumiana jako utrzymanie równowagi pogłowia ryb).
Jak widać, wśród wymienionych 12 celów w mniejszości znajdują się cele stricte gospodarcze, ukierunkowane na uzyskanie określonego zysku ekonomicznego ze sprzedaży odłowionych ryb i/lub licencji na wędkowanie, natomiast w większości cele „biologiczne”, gdzie poprzez zarybianie dąży się do utrzymania bądź zwiększenia bioróżnorodności ekosystemów wodnych.