Jak poszerzać źródła przychodów gospodarstw rybackich wykorzystujących tradycyjne metody produkcji – szkolenie Trafoon
Andrzej Lirski
Zakład Rybactwa Stawowego w Żabieńcu, Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie
Szkolenie przeprowadzone na terenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu w dniach 14-15 czerwca 2016 r. było kolejnym z czterech zaplanowanych (po dwa w Polsce i Czechach) w ramach projektu Trafoon. Projekt skierowany jest do małych i średnich przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego, w tym produkujących i przetwarzających ryby. Celem spotkań jest wspieranie transferu innowacji, rozwój przedsiębiorczości oraz doskonalenie umiejętności biznesowych osób zarządzających podmiotami akwakultury. Za szczególnie istotną tematykę szkoleń uznano innowacje związane z przetwórstwem surowca rybnego, bezpieczeństwem żywności, certyfikacją ryb, etykietowaniem, pakowaniem, marketingiem ryb i ich przetworów oraz przedsiębiorczością dotyczącą żywności tradycyjnej pochodzenia rybnego. Cennym elementem projektu jest ogólnodostępny internetowy panel informacyjny, ułatwiający przekazywanie wiedzy z zakresu przeprowadzonych szkoleń.