Wielkość produkcji ryb karpiowatych w akwakulturze europejskiej
Krzysztof Hryszko1, Andrzej Lirski2
1Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
2Zakład Rybactwa Stawowego, Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie
Chów zróżnicowanej gamy gatunków ryb w polikulturach z karpiem jest uzasadniony możliwościami bardziej efektywnego wykorzystania pokarmu naturalnego, w porównaniu z obsadą wyłącznie karpiem oraz szansami zwiększenia różnorodności i atrakcyjności oferty handlowej gospodarstw akwakultury niskointensywnej.
Ryby dodatkowe w stawach w obsadach mieszanych można zaliczyć do dwóch podstawowych grup – ryb drapieżnych oraz ryb karpiowatych. W artykule przedstawiono dane produkcyjne kilku podstawowych, odnotowywanych w statystykach rybackich gatunków ryb karpiowatych w akwakulturze poszczególnych krajów Unii Europejskiej w latach 2004-2014. Mało znany jest fakt, że w statystykach dotyczących handlu (eksportu i importu) poszczególnych gatunków ryb publikowanych zarówno w Eurostacie, jak i w zestawieniach FAO, podaje się łączną masę i wartość karpia, amura białego i czarnego, tołpyg białej i pstrej, karasi oraz innych gatunków ryb karpiowatych. Powoduje to, że niemożliwe jest precyzyjne wyodrębnienie w informacjach dotyczących obrotu międzynarodowego rybami głównego gatunku środkowoeuropejskiej akwakultury, to jest karpia. Liczne publikacje analizujące dane produkcyjne akwakultury, niesłusznie traktują pojęcie „ryby karpiowate” jako odnoszące się wyłącznie do jednego gatunku – karpia, co skutkuje przeszacowaniem wartości obrotu dla tego gatunku. Z tych względów istotne jest przedstawienie w artykule potencjału produkcji także innych ryb karpiowatych w krajach UE.