Handel rybami karpiowatymi w Unii Europejskiej – uwagi ogólne
Krzysztof Hryszko1, Andrzej Lirski2
1Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
2Instytut Rybactwa Śródlądowego im. St. Sakowicza w Olsztynie
Ryby karpiowate (głównie karp, amur biały i czarny, tołpyga biała i pstra oraz karasie) są istotnym składnikiem akwakultury Unii Europejskiej. Wśród wymienionych gatunków największe gospodarcze znaczenie ma karp, którego udział w ogólnej produkcji unijnej akwakultury w ostatnich latach wynosi ok. 25%, natomiast wartość to ok. 18-20% (Hryszko i in. 2017). Preferencje konsumenckie związane z tradycjami kuchni narodowych i regionalnych sprawiają, że zarówno produkcja, jak i obrót handlowy rybami karpiowatymi w UE koncentrują się głównie na obszarze kilkunastu krajów Europy Środkowowschodniej. Tradycja oraz oczekiwania rynku dotyczące jakości nabywanych ryb karpiowatych powodują, że w handlu detalicznym w dalszym ciągu dominują ryby świeże, a w przypadku karpia także żywe. Opisywane preferencje sprawiają, że import mrożonych ryb karpiowatych z innych kontynentów (Azja, Australia, Ameryka Płd.) jest niewielki i zazwyczaj nie przekracza 600-1000 ton, co stanowi 6-8% ogólnych obrotów.