Wykorzystanie mrożonego pokarmu w żywieniu larw ryb
Iwona Piotrowska, Bożena Szczepkowska, Michał Kozłowski, Ewa Ulikowska
Zakład Hodowli Ryb Jesiotrowatych w Pieczarkach, Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie
Sektor akwakultury jest obecnie najdynamiczniej rozwijającym się obszarem gospodarki żywnościowej na świecie. Praktyka wskazuje, że największe problemy chowu organizmów wodnych występują na wczesnym etapie hodowli (Hamre i in. 2013). Spełnienie surowych wymogów w zakresie odżywiania i warunków fizykochemicznych środowiska wodnego istotnie wpływa na prawidłowy rozwój i wysokie wskaźniki przeżywalności. Duże straty w okresie larwalnym najczęściej spowodowane są wadami rozwojowymi lub nieodpowiednim żywieniem (Mohler i in. 2000). W związku z tym badania w sektorze akwakultury skupiają się na opracowywaniu i doskonaleniu technik żywienia, między innymi poprzez testowanie nowych rodzajów pokarmów żywych. U larw, w przeciwieństwie do ryb dorosłych, aktywność enzymów trawiennych jest niższa, a przewód pokarmowy nie jest w pełni wykształcony w momencie rozpoczęcia odżywiania egzogennego (Hamre i in. 2013). Wykorzystywanie pokarmu sztucznego we wczesnym podchowie nie sprawdza się u większości hodowanych gatunków ryb (Mohler i in. 2000). Początkowy brak pełnego zestawu enzymów trawiennych rekompensowany jest przez enzymy egzogenne dostarczane z pokarmem żywym (np. zooplankton), który znacząco wpływa na wzrost i przeżywalność larw (Hamre i in. 2013).