Podchów materiału zarybieniowego szczupaka (Esox lucius) w systemach recyrkulacyjnych
Zdzisław Zakęś1, Mirosław Szczepkowski2, Bożena Szczepkowska2, Sławomir Krejszeff1
1Zakład Akwakultury, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza
2Zakład Hodowli Ryb Jesiotrowatych, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza
Szczupak (Esox lucius) ma duże znaczenie dla gospodarki rybacko-wędkarskiej. Wyrazem tego jest m.in. dominujący udział materiału zarybieniowego tego gatunku w całkowitych zarybieniach polskich wód otwartych (Mickiewicz 2015). Podstawowymi sortymentami materiału wprowadzanego do wód są wylęg żerujący i narybek pochodzący ze stawów ziemnych. W obydwu przypadkach liczba, a tym samym dostępność materiału zarybieniowego szczupaka podlega dość dużym fluktuacjom i jest uzależniona głównie od warunków meteorologicznych panujących w danym roku (Zakęś i in. 2015a). Przeprowadzone badania wykazały, że materiał zarybieniowy szczupaka można produkować w systemach recyrkulacyjnych (RAS), żywiąc go paszami komponowanymi (np. Kucska i in. 2005, Bondarenko i in. 2013, Zakęś i Partyka 2013, Zakęś i in. 2015b, 2018, Zakęś i Szczepkowski 2015, Szczepkowski i Szczepkowska 2016, Zakęś 2020). Na przeszkodzie szerszej implementacji tej metody produkcji materiału zarybieniowego szczupaka stoi m.in. dość powszechne przekonanie, że podchów szczupaka jest niezwykle trudny, a to głównie z powodu zachowań kanibalistycznych. Prace badawcze prowadzone w Instytucie Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wykazały, że materiał zarybieniowy szczupaka można z powodzeniem produkować w RAS, a zjawisko kanibalizmu w pewnym zakresie kontrolować (np. Szczepkowski 2009, Szczepkowski i Szczepkowska 2013, 2016).
Produkcja szczupaka w RAS ma kilka zalet, a do podstawowych należy zaliczyć: