Wpływ naturalnych preparatów zawierających enzymy owocowe na organizm sterleta (Acipenser ruthenus). Część 1
Grzegorz Wiszniewski
Zakład Ichtiologii, Hydrobiologii I Ekologii Wód, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza – PIB
Niniejszy artykuł powstał na podstawie rozprawy doktorskiej pt. „Wpływ naturalnych preparatów zawierających enzymy owocowe na organizm sterleta (Acipenser ruthenus)”, która jest syntezą i podsumowaniem wyników badań opracowanych w ramach trzech oryginalnych prac naukowych, recenzowanych i opublikowanych w czasopismach o zasięgu międzynarodowym, posiadających wskaźnik cytowań – impact factor (IF) od 2.231 do 3.385.
Artykuł 1 (Eksperyment 1): Wiszniewski, G., Jarmołowicz, S., Hassaan, M. S., Mohammady, E. Y., Soaudy, M. R., Łuczyńska, J., Tońska, E., Terech-Majewska, E., Ostaszewska, T., Kamaszewski, M., Skrobisz, M., Adamski, A., Schulz, P., Kaczorek, Siwicki, A. (2019). The use of bromelain as a feed additive in fish diets: Growth performance, intestinal morphology, digestive enzyme and immune response of juvenile Sterlet (Acipenser ruthenus). Aquaculture Nutrition, 25(6), 1289-1299. (IF: 2.231)
Artykuł 2 (Eksperyment 2): Wiszniewski, G., Jarmołowicz, S., Hassaan, M. S., Soaudy, M. R., Kamaszewski, M., Szudrowicz, H., Terech-Majewska, T., Pajdak-Czaus, J., Wiechetek, W., Siwicki, A. K. (2022). Beneficial effects of dietary papain supplementation in juvenile sterlet (Acipenser ruthenus): Growth, intestinal topography, digestive enzymes, antioxidant response, immune response, and response to a challenge test. Aquaculture Reports, 22, 100923. (IF: 3.385)
Artykuł 3 (Eksperyment 3): Wiszniewski, G., Jarmołowicz, S., Hassaan, M. S., Kamaszewski, M., Szudrowicz, H., Terech-Majewska, E., Kawalski, K., Martynow, J., Szczepański, A., Siwicki, A. K. (2022). Dietary effect of actinidin enzyme on growth, digestive enzymes activity, immunity, liver and intestine histology of juvenile sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus). Aquaculture Reports, 25, 101196. (IF: 3.385)
Proces intensyfikacji akwakultury, obserwowany na przestrzenni ostatnich kilkunastu lat, wpłynął w znaczący sposób na wzrost zapotrzebowania na paszę, a także na nowo zdefiniował kryteria jakościowe dotyczące optymalnego i racjonalnego żywienia ryb, stanowiącego podstawę efektywności hodowli. Dostępność i maksymalne wykorzystanie składników w podawanym pokarmie, zwłaszcza białka ma ogromne znaczenie. Odpowiednio zbilansowana pasza wpływa na tempo wzrostu i stan kondycyjny, a dodatek naturalnych czy syntetycznych immunostymulatorów pozwala na poprawę wydolności układu odpornościowego ryb podchowywanych w dużych zagęszczeniach, szczególnie w hodowlach prowadzonych w systemie zamkniętych obiegów recyrkulacyjnych (RAS). Enzymy egzogenne mają istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu pokarmowego ryb, zarówno stadiów larwalnych, jak i juwenilnych (Kolkovsky 2001, Dąbrowski i Glogowski 1977). O ile w środowisku naturalnym dostęp do enzymów zapewniony jest w różnorodnym pokarmie naturalnym, tak podczas hodowli w obiegach zamkniętych wskazana jest ich suplementacja. Dodanie egzogennych enzymów do paszy ryb może poprawić wykorzystanie zawartych w niej składników pokarmowych, zmniejszając w ten sposób ich straty. Udowodniono, że egzogenne enzymy poprawiają wartość odżywczą paszy i zmniejszają zanieczyszczenie środowiska w przypadku zwierząt stałocieplnych (Khattak i in. 2006). Podobny efekt uzyskano w przypadku zastosowania fitoenzymów w żywieniu ryb. Odnotowano wzrost wykorzystania białka oraz zmniejszenie ilości fosforu odprowadzanego do środowiska wodnego (Ai i in. 2007). Dodatek enzymów egzogennych do paszy otwiera zatem możliwości stosowania alternatywnych źródeł białka w żywieniu ryb, z wykorzystaniem różnorodnych (w tym nowych, niestosowanych wcześniej) surowców (Zheng i in. 2020). Przy komponowaniu paszy z wysoką zawartością składników roślinnych, dodanie enzymu może znacząco wpłynąć na poprawę wykorzystania białka roślinnego przez ryby (Liebert i Portz 2005, Singh i in. 2011).