Wpływ naturalnych preparatów zawierających enzymy owocowe na organizm sterleta (Acipenser ruthenus). Część 2
Grzegorz Wiszniewski
Zakład Ichtiologii, Hydrobiologii i Ekologii Wód,
Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza – PIB
Niniejszy artykuł powstał na podstawie rozprawy doktorskiej pt. „Wpływ naturalnych preparatów zawierających enzymy owocowe na organizm sterleta (Acipenser ruthenus)”, która jest syntezą i podsumowaniem wyników badań opracowanych w ramach trzech oryginalnych prac naukowych, recenzowanych i opublikowanych w czasopismach o zasięgu międzynarodowym, posiadających wskaźnik cytowań – impact factor (IF) od 2.231 do 3.385.
Artykuł 1 (Eksperyment 1): Wiszniewski, G., Jarmołowicz, S., Hassaan, M. S., Mohammady, E. Y., Soaudy, M. R., Łuczyńska, J., Tońska, E., Terech-Majewska, E., Ostaszewska, T., Kamaszewski, M., Skrobisz, M., Adamski, A., Schulz, P., Kaczorek, Siwicki, A. (2019). The use of bromelain as a feed additive in fish diets: Growth performance, intestinal morphology, digestive enzyme and immune response of juvenile Sterlet (Acipenser ruthenus). Aquaculture Nutrition, 25(6), 1289-1299. (IF: 2.231)
Artykuł 2 (Eksperyment 2): Wiszniewski, G., Jarmołowicz, S., Hassaan, M. S., Soaudy, M. R., Kamaszewski, M., Szudrowicz, H., Terech-Majewska, T., Pajdak-Czaus, J., Wiechetek, W., Siwicki, A. K. (2022). Beneficial effects of dietary papain supplementation in juvenile sterlet (Acipenser ruthenus): Growth, intestinal topography, digestive enzymes, antioxidant response, immune response, and response to a challenge test. Aquaculture Reports, 22, 100923. (IF: 3.385)
Artykuł 3 (Eksperyment 3): Wiszniewski, G., Jarmołowicz, S., Hassaan, M. S., Kamaszewski, M., Szudrowicz, H., Terech-Majewska, E., Kawalski, K., Martynow, J., Szczepański, A., Siwicki, A. K. (2022). Dietary effect of actinidin enzyme on growth, digestive enzymes activity, immunity, liver and intestine histology of juvenile sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus). Aquaculture Reports, 25, 101196. (IF: 3.385)